MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Na Planet B ne moremo računati

petek, 30 julij 2021 12:40

Imenujejo se evropske izmenjave, nekateri jim rečejo Erasmus+ mednarodne izmenjave ali pa kulturne izmenjave. To so odlične priložnosti za mobilnost in socializacijo, saj omogočajo da teden ali dva skoraj brezplačno preživimo v tujini, kjer nas čakata zanimiva vsebina ter interaktivno dogajanje. Izmenjave so priložnost, da se medsebojno spoznamo; na začetku smo si povedali, kakšna so naša pričakovanja, nato smo nanje malo pozabili in se družili z ostalimi, na koncu pa smo videli, da je vse skupaj privedlo do izjemne poletne izkušnje: fantastično smo se povezali, veliko smo se smejali in naše oči so se ob koncu izmenjave kar svetile od zadovoljstva.


Mladi ljudje se lahko učimo drug od drugega! Veliko smo prispevali k poglabljanju glavne teme izmenjave, odkrivali smo podobnosti in razlike med svojimi kulturami in življenjskimi potmi, poleg tega pa usvojili uporabne informacije ter z njimi obogatili svoje znanje. Te izkušnje nam pomagajo premagati svoje predsodke in negativne stereotipe, ki se jih na žalost prepogosto poslužujemo. Mladinske izmenjave omogočajo odprt prostor, kjer lahko soočamo svoja mnenja in predstave, ter se prek tega učimo.
S Portugalske, iz Italije, s Češke, iz Estonije in iz Slovenije so bili udeleženci, ki so sodelovali pri tokratni avanturi.


Aktivnosti so bile zelo kreativne in so nas spodbujale, da smo se v teh dveh tednih naučili veliko novega: izdelali smo svoje igre za MC mobil, nekaj dni smo preživeli na taboru v šotorih in ob ognju, odkrivali smo dobre prakse okoljevarstveno usmerjenih projektov v Idriji in Ljubljani, pomagali smo pri urejanju Kajzer parka, učili smo se debatiranja, si pripravili zero-waste piknik v Idrijski Beli, odkrivali teme hitre mode, zero-waste principa, lokalne samooskrbe, stika z naravo in še mnogo drugega.


Sprehodi, debate, prostovoljstvo, igra skriti prijatelj, mednarodni večeri in večerje, pogovori med soudeleženci – kako se po vsem tem sploh lahko še vrnemo domov? Na začetku nas je bilo 29 tujcev, zdaj pa smo ena velika skupina, ki je prešla svoje razlike in se naučila delovati kot družina.


Nimava več kaj dodati, saj je vse dogajanje težko povzeti v nekaj besedah. Vseeno pa je najin zaključek naslednji: »ta izmenjava je življenjska priložnost, ki bi jo moral izkusiti vsakdo!«.

Avtorja: Raffaele Constantino (Italija) in Bruno Leão (Portugalska)

 

csm LogosBeneficairesErasmus RIGHT SL 6024e6834fMovit 150x55

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2