MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Uporabi deževnico!

ponedeljek, 05 julij 2021 10:48

Za našo stavbo se skriva zbiralnik vode, ki lahko zbere do 1055L deževnice. Deževnico iz zbiralnika bomo v mladinskem centru uporabili za čiščenje, zalivanje gredic, delavnice ... Zaloga pitne vode se po vsem svetu hitro zmanjšuje, zato je na tem mestu izredno pomembno tudi ozaveščanje o sami problematiki kakovostne pitne vode, ki je poimenovana tudi svetovna vodna kriza. Po podatkih NIJZ kar 2, 2 milijardi ljudi živi brez dostopa do varne oskrbe s pitno vodo.

Trajnost in trajnostni način življenja so v zadnjih letih vse bolj slišane besede. Kaj pravzaprav to pomeni na ravni vsakega posameznika? Da poskušamo živeti na način, ki ne škoduje prihodnjim generacijam, da razmislimo, kako naša dejanje vplivajo na druge, bodisi naravo, živali, ljudi, saj smo prav vsi na tem svetu povezani in si delimo isti planet. Organizacija združenih narodov (OZN) poudarja tri smeri, na katere se osredotoča trajnostni razvoj: gospodarski razvoj, socialni razvoj in varstvo okolja. Slednje pa se navezuje tudi na našo porabo vode. Pomislite, za katere stvari uporabljate vodo iz pipe (pitna voda). Spremljajte situacije skozi ves teden, potem pa premislite, kdaj bi lahko uporabili deževnico in kdaj bi lahko porabljeno vodo iz pipe ponovno uporabili.

To lahko naredimo že z majhnimi spremembami:

- Zbiralnik vode lahko predstavlja že samo vedro, ki ga nastavimo na balkon, teraso, vrt ... deževnico, ki se zbere v njem pa uporabimo za zalivanje rož, pranje tal, avtomobila, ipd.

- Sadje in zelenjavo operemo v večji posodi in zbrano vodo uporabimo za zalivanje.

- Dosledno zapiramo vodo med ščetkanjem oziroma šamponiranjem.

- Namesto kopeli večkrat uporabimo tuširanje.

- V kolikor ne solimo vode pri kuhanju krompirja, makaronov - uporabimo ohlajeno vodo za zalivanje rož.

- Za pranje oblačil in posode uporabimo naravna čistila brez nevarnih kemičnih sestavin. Navodila za izdelavo pomivalnih tablet najdeš na tukaj.

- Pri pomivanju posod v koritu zamašimo odtok in tako posodo peremo le v zbrani vodi v koritu. Kasneje posodo operemo pod tekočo vodo.

- Pri kuhanju uporabimo primerne posode, saj z uporabo prevelike, povečamo tudi porabo vode.

- Oblačila, brisače in rjuhe peremo premišljeno - ko napolnimo cel boben. Brisače večinoma lahko uporabimo tudi večkrat brez vmesnega pranja.

 

Poznamo tudi varčevanje z virtualno vodo:

- Nakupujemo v trgovinah z rabljenim blagom. Kako je to povezano z vodo?

- Pri uživanju hrane lahko posredno varčujemo z vodo, saj se za pridelavo nekaterih izdelkov porabi opazno več vode.

- Kupujemo naprave, ki so kakovostne in delujejo dlje časa.

- V trgovino se odpravimo s svojo vrečko in lastno embalažo (nakup na rinfuzo).

 

... kako pa ti varčuješ z vodo? :) Piši nam na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

216204334 184204383595640 9046737141703860143 n

Projekt Zmanjšaj! Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2