MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

MCI-jev KOMPOSTNIK!

sreda, 31 marec 2021 10:38

Pri svojem delovanju se zavedamo pomena trajnostnega življenja, ki se ga poskušamo pri svojem delovanju čim bolj držati in nadgrajevati. Najnovejša pridobitev na tem področju pa je naš kompostnik. V naši stavbi lahko opazite koše, ki vse obiskovalce_ke spodbujajo k ločevanju odpadkov. Vemo pa, da je to le en korak. Naši biološki odpadki so še vedno predstavljali odpadek v bioloških smetnjakih, ki so jih odvažali naprej v kompostarno. Zakaj potem potrebujemo svoj kompostnik? Preprosto za samooskrbo in ponovno uporabo organskih odpadkov. Okolica mladinskega centra se redno čisti in pri tem se nabere polno odpadlega listja in suhih vej, prav tako pa obiskovalci_ke (od zaposlenih, prostovoljcev, otrok, mladine do turistov) pridelajo organske odpadke, ki jih zbiramo v namenskem zabojniku v kuhinji hostla. Vse te organske snovi lahko predstavlja odlično hranilo za vrtne grede, ki krasijo našo teraso in v toplejših mesecih nudijo obiskovalcem zelišča in tudi nekaj drugih povrtnin za lastno rabo v kuhinji.

Tla so zgrajena iz mineralnih in organskih snovi, vode ter zraka. Njihov namen je oskrba rastlin, regulirajo klimo, so medij pri odstranjevanju odpadkov, predstavljajo pa tudi infrastrukturni temelj. Kompostiranje pravzaprav pomeni preoblikovanje organskih ostankov v humus.  Le ta pa vzdržuje kvalitetno strukturo tal in povečuje hranilni potencial tal, zaradi katerih lahko rastline oziroma naše povrtnine uspešno rastejo in nas kasneje nahranijo z odličnim domačim obrokom. Kaj je sploh boljšega, kot vedeti, kaj imamo na krožniku in od kod je prišlo?;)

Kompost je tako neke vrste samostojni aparat za recikliranje organskih snovi. Ključno vlogo pri njegovem delovanju pa imajo mikroorganizmi. Pomembno pa je, da upoštevamo razmerje med ogljikom in dušikom (2:1). V kompost tako gredo odpadki, ki so bogati z dušikom: kavna usedlina, trava, koruza, rože, jajčne lupine, orehova jedrca, čaj, sadje, sveži listi. Odpadki, ki so bogati z ogljikom pa so: papirnati robčki, papirnate vrečke, žagovina, karton, papir, seno, časopisni papir, suho listje, iglice ...

 

Imaš za naš še kakšen predlog? Kako pa ti vzdržuješ svoj kompostnik? Piši nam!:) 

Logo Zmanjšaj pravi

Projekt Zmanjšaj! Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 

 

1

 

 2

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2