MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

ZAKAJ KUPITI, ČE SI LAHKO IZPOSODIŠ?

ponedeljek, 22 februar 2021 08:21

Knjižnica reči vabi!

Ste kdaj sami pri sebi pomislili, kako super bi bilo imeti sušilec sadja, video projektor, kamp opremo ali pa rezalnik papirja, pa na koncu ugotovite, da se izdelka ne splača kupiti, ker bi ga uporabljali le nekajkrat na leto in nato na vse skupaj pozabili?

No, skupina mladih pri projektu Alps2030 za vas ustvarja in pripravlja nekaj, kar bi lahko rešilo to zagato – knjižnico reči. Kaj pa pravzaprav sploh je knjižnica reči? To je preprosto knjižnica, kjer si namesto knjig izposodite reči. Take knjižnice so drugje po sveti že dlje aktualne, vedno več pa se jih vzpostavlja tudi po Sloveniji.

Če pobrskate po garaži, prav gotovo najdete kakšen vrtalnik, ki ga niste uporabili že več kot eno leto ali pa otroški sedež za kolo, ki so ga vaši otroci že prerasli in ga ne potrebujete več. In če je tak sedež ali vrtalnik še vedno v dobrem stanju in primeren za nadaljnjo uporabo, potem je to vse, kar potrebujete za včlanitev v knjižnico reči. Če pa v garaži ne najdete nič primernega za izmenjavo bodo na voljo tudi letne članarine, ki vam bodo prav tako omogočili izposojo reči.

Svoj izdelek prinesete v knjižnico in ga prepustite v oskrbo nam, mi pa vam v zameno ponudimo brezplačno izposojo vseh drugih reči v knjižnici. Za vse reči, ki jih bomo prejeli, bo dobro poskrbljeno, saj jih bomo po vsaki izposoji pregledali.  Dostopen vam bo tudi spletni seznam reči, kjer si boste lahko izdelke že vnaprej rezervirali.

Tak koncept izposoje vam ne bo le prihranil denarja, ampak bo imel tudi ogromen pozitiven vpliv na okolje.  Skupaj bomo ustvarjali manjše količine potencialnih odpadkov in na trgu znižali potrebo po izdelavi več izdelkov. Prav tako naslavlja problematiko revščine, vse večjega potrošništva, neodgovorne porabe in proizvodnje, ponuja dostop do stvari/opreme, ki si jih morda kdo ne more privoščiti, omogoča souporabo v lokalni skupnosti, prihrani nam težavo s skladiščenje stvari doma in krepi lokalno skupnost z medsebojno pomočjo in zaupanjem. 

Skupina Alps2030 stremi k poučevanju in sledenju ciljem trajnostnega razvoja Združenih narodov do leta 2030 in s knjižnico reči bi te cilje približali tudi vsem prebivalcem Idrije in okolice. Mi bomo naslavljali zlasti tri cilje. Ti so bili določeni že leta 2015, ko so se svetovni voditelji odločili, da je potrebno neposredno reševanje problemov kot so revščina, podnebne spremembe, življenje v vodi in na kopnem ...

To agendo s 17 cilji trajnostnega razvoja je sprejelo 139 držav, ki podpirajo, da tem ciljem sledimo kot posamezniki in skupnost. Projekti, kot so knjižnica reči, dajejo posamezniku možnost, da tudi sam sledi nekaterim ciljem in tako pomaga ne le pri uspešnosti doseganja cilja ampak tudi pri zagotovitvi boljše prihodnosti za naše zanamce.

Avtorica besedila: Zala Zebec

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2