MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Living in Idrija by Midheta

torek, 09 februar 2021 13:40

Ko se ozrem nazaj in začnem razmišljati o času, ki sem ga preživela v Idriji, dobim občutek nostalgije, ker kmalu odhajam nazaj domov. Moje življenje v Idriji bi se moralo začeti v aprilu 2020, ko bi morala priti na izmenjavo v mladinskem centru. Bila sem zelo radostna in sem se z veseljem pripravljala na potovanje. Potem sta prišla koronavirus in karantena. Vse se je zaprlo in iz mladinskega centra so mi sporočili, da moramo odložiti začetak projekta. Vsak mesec sem čakala novice in tako vse do junija, ko smo končno dobili zeleno luč, da začenemo s projektom. Dogovorili smo se, da projekt končno začnemo v avgustu. Bila sem zelo radostna, ker projekt ni bil prekinjen in ker bom končno šla v Idrijo.


Svoje prve dni v Idriji sem preživela v karanteni in z nestrpnostjo sem čakala dan, ko se bo karantena končala ter bom končno začela delati in raziskovati Idrijo. Zelo hitro sem spoznala nove ljudi, a posebej veliko časa sem preživela s še dvema mednarodnima prostovoljcema. Skozi skupne dejavnosti in obveze, ki smo jih imeli v organizaciji, je naše prijateljstvo raslo in postali smo zelo dobri prijatelji. Zame je to najboljša stvar, ki se mi je zgodila v Idriji. Tudi obveze, ki sem jih imela v centru, so me veselile, ker sem imela občutek, da z vsakim dnem rastem in se učim nekaj novega.


Kljub temu, da je Idrija majhno in zelo tiho mesto, kjer ne morete videti veliko ljudi na ulicah, sem od začetka vedela, da mi bo to mesto prirastlo k srcu. Najprej sem začela raziskovati naravo okoli Idrije. Uživala sem na sprehodu do Divjega jezera, Bele, dimnika in Hleviš. Posebej mi je bilo všeč tudi izkusiti sankanje v Idriji. Na koncu sem videla, da Idrija ni tako prazno mesto, brez ljudi, ker so ljudje rajše v gozdu kot v mestu. Ljudje so navdušeni nad naravo in vsi se trudijo, da imajo zdravo življenje.


Moje najljubše mesto v Idriji je dimnik. Uživala sem v pogledu na mesto, posebej pred mrakom, ko so se sončni žarki razpršili nad Idrijo in ji dali posebno lepoto.


Niso samo narava in ljudje pustili močen vpliv name. Lahko rečem, da sem bila zelo presenečena, kako bogato zgodovino ima Idrija. Zame je bila posebej zanimiva zgodovina rudnika živega srebra, tako da sem se že na začetku projekta odločila, da obiščem rudnik in topilnico.


Zdaj na koncu mojega projekta lahko rečem, da sem zelo radostna, ker sem prišla v Idrijo, predvsem zaradi veliko dobrih ljudi, ki sem jih srečala, ter zaradi lepih spominov, ki sem jih ustvarila.

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2