MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Dobre prakse v lokalni skupnosti: Mojster zabavne elektronike

sreda, 27 januar 2021 14:43

Dobre prakse se zbirajo v okviru projekta Zmanjšaj! V fazi nastajanja Zero waste karte MCI zbiramo zgodbe, ki predstavljajo dobro prakso na področju zmanjševanja odpadkov in aktiviranosti posameznikov. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 

»Skratka, samega sebe bi označil za "mojstra za zabavno elektroniko", predvsem za starodobne konzole od Nintenda, PlayStationa in Sege. Popravil pa bi lahko tudi kakšen računalnik (menjava grafične kartice, matične plošče itd.).«

 

Kontakt - Rok Pirih:

Elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Facebook profil: Rok Pirih

Telefonska številka: 041 739 392

Kako bi se opisal?

Diplomiran zgodovinar na Univerzi v Mariboru, ki ga je že od nekdaj zanimala tehnika, predvsem igričarske narave. Nenazadnje sem na tak način tudi "spojil" obe veji skupaj - na eni strani zanimanje z malenkostno mero spoštovanja do preteklosti, na drugi strani ljubiteljstvo za zabavno elektroniko, predvsem igričarstvo. Zato sem v času študija bil glavni pobudnik t. i. dogodka (ali tudi tekmovanj) v videoigrah, imenovanega Vikend VideoŠpilow v Mladinskem centru Idrija (MCI).

V letu 2020 smo morali postati kar iznajdljivi, kako je pri tebi potekala pot do "mojstra za zabavno elektroniko"?

Mislil sem, da bi v letu 2020 imela s prijateljem tekmovanje v dobrih starih klasikah - to bi bila tudi tematika - Virtualna Retro Arena. Dogodek bi bil bolj primeren za »odrasle« igričarje, tam med 25 in 40 let. Igralo pa bi se na originalnem Mega Drive iz leta 1993, ki si ga tudi lastim. Preko brezžičnih kontrolorjev bi se povezali na konzolo in tekmovali v najboljših igrah s tega sistema - Sonic The Hedgehog 2, Mortal Kombat 2, TMNT: Tournament Fighters, Super Street Fighter 2: The New Challengers, NBA Jam in Lotus 2ka. Seveda bi se za vsako igro lahko po tem, ko bi igralci tekmovali v njej, predvajalo posebej za to narejen film (npr. Sonic The Hedgehog, Space Jam, itd.).

Žal naju je vmes presenetil/zaustavil izbruh koronavirusne bolezni, tako da iz tega ni nastalo nič.

V tem času sem začel s popravljanjem in spajkanjem svojih elektronskih naprav, ker je tale koronakriza prinesla to, da so se zaprle trgovine, ki specializirano ponujajo takšno storitev. V takem trenutku je bila potrebna improvizacija z moje strani. In zaradi tega sem se lotil samopopravljanja zabavne elektronike, še posebej starodobnih ali "retro" konzol od Nintenda (Nintendo Entertainment System, Super Nintendo Entertainment System in Nintendo 64), Playstationa (1ka in 2ka) in Sege (Mega Drive in Saturna). Popravil pa sem tudi stari kasetoigralnik mojega kolega. Pomagal sem si z internetom in posebej z Youtubom. In mi je na koncu tudi uspelo s popravilom takšnih in drugačnih elektronskih naprav.

Preizkusil pa si se tudi v drugih popravilih, nam bi jih lahko podrobneje opisal?

Zamenjal sem že kar veliko stvari. Nekaj mesecev nazaj sem namazal mast na CD pogonu od PlayStation 1ke in CD-ji so odlično igrali dalje. No, pred kratkim sem na ta sistem prispajkal zraven še zadevo za igranje iger preko SD naprave, imenovana PSIO (PlayStation Input Output), in dela odlično. Nikoli več ne potrebujem CD-jev za igranje iger na tej napravi, samo še SD kartico.

Zadnjikrat sem spucal elektronski konektor za napajanje pri mojem iPhone 5S, ki se prej ni hotel polniti, samo zato ker je bil ta elektronski konektor tako zelo umazan. Zato sem uporabil zobotrebec ter dosti potrpljenja. Dosti prahu in umazanije je šlo ven. Sedaj se normalno spet polni. Isto je bilo s kasetoigralnikom, ki je imel dosti korozije zraven. Korozija nastane tedaj, ko so baterije predolgo časa puščene v napravi. Zatorej sem namočil konektorje od baterij v jabolčni kis, da je korozijo razžrlo stran. Spucal sem tudi notranjost svojega že 12 let starega prenosnika, ki ima še vedno na sebi operacijski sistem Windows XP in preko katerega sedaj tipkam. Ventilator je bil zelo, zelo zaprašen. Zdaj je ščiščen. In deluje lepo tiho. Moji punci sem moral popraviti njen krmilnik ali Joy-Con za konzolo Nintendo Switch, ker je driftal. Driftanje pri teh napravah nastane tedaj, ko se igralčev lik premika v smer, v katero uporabnik ni namerno hotel, da se premika. Premika se sam od sebe. Odprl sem Joy-Con in ga spihal ter spucal. Sedaj dela normalno.

Med drugim sem moral zamenjati oziroma spihati tudi prah na ventilatorju pri svojem Nintendo Switchu, zamenjal pa sem ohišje tudi na mojem originalnem GameBoyu ter ga zamenjal v prozornega pri GameBoy Advance SP-ju, tako da lahko popravljam tudi ročne konzole (GameBoy, GameBoy Advance, itd.).
Kar se tiče tega popravila, ni bilo problema, saj že imam primerno orodje, predvsem izvijače, za Nintendo in Segine konzole. Znam tudi spajkat, za kar imam pripravljeno ustrezno orodje. Upal bi si popraviti tudi novejše PlayStation (od 3ke dalje) ali Microsoft XboX naprave, vendar bi za to potreboval ustrezno orodje. 

Skratka, samega sebe bi označil za "mojstra za zabavno elektroniko", predvsem za starodobne konzole od Nintenda, PlayStationa in Sege. Popravil pa bi lahko tudi kakšen računalnik (menjava grafične kartice, matične plošče, itd.).

Kako te lahko posameznik_ca kontaktira v primeru, da bi potreboval_a popravila elektronike?

Verjetno bo najbolje, če pustim tukaj kar svoj elektronski poštni naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Sicer me lahko ljudje, ki potrebujejo popravilo, kontaktirajo tudi na Facebook strani - pod imenom Rok Pirih. V skrajnem primeru me lahko pokličejo tudi na telefonsko številko - 041 739 392.

Imaš kar nekaj izkušenj tudi z organizacijo dogodkov, prej si omenil Vikend VideoŠpila, kako je to potekalo?

Ta dogodek sem imel čez 5 let, torej se je 5-krat odvijal v prostorih MCI-ja. Začelo se je z letom 2014, ko smo imeli prvega, končalo pa leta 2018, ko sem zadnje leto imel čez tale dogodek. Preprosto sem ugotovil, da ni bil preveč dobro obiskan, kljub temu da smo v zadnjem letu imeli dogodek kar čez cel vikend (sobota in nedelja) ter prvič odkar se je ta zadeva odvijala, smo s seboj imeli tudi ljudi izven idrijske občine (npr. bivši prodajalec gaming opreme ConsoleNinja iz Kranja, ljudje iz Mladinskega centra Postojna in nekaj kolegov iz Animov v Kopru). Zato sem se odločil, da tovrstnih dogodkov ne bom več organiziral. Ni bil takšno hudo zanimanje med ljudmi, pa tudi kar dosti energije je šlo vsakič v to stvar. Nenazadnje sem ga imel tudi že kar pet let zaporedoma čez.

Strast do videošpilo pa ni izginila, kako se je nadaljevala tvoja pot?

V vmesnem času me je kontaktiral kolega Tim, ki je ima čez tudi Filmsko Gledališče Idrija (FGI), češ, kaj pa če bi naredili nekaj podobnega za FGI. V redu, sem si rekel. Poimenovala sva ga "Virtualna Arena". Jeseni 2018 sva skupaj pripravila tekmovanje v videoigrah za tedaj (in tudi še danes) zelo popularno konzolo Nintendo Switch. Bistvo pri tej "hibridni" konzoli je, da lahko prek nje igraš na TV-ju ali v ročnem načinu, torej vzameš preprosto s seboj. Zato sva v letu 2018 izbrala samo najbolj popularne igre za to konzolo. Se mi zdi, da so to bili Mario Kart 8 Deluxe, FIFA 2018 in Rayman Legends. Nato sva naslednje leto ponovno organizirala ta isti dogodek, poimenovan s kratico 2.0. Glavna tematika tedanjih iger so bila pretepaške igre, zatorej sem tudi uvedel omejitev igralne starosti na 12 let. Nisem hotel poveličevati nasilja med zelo mladimi ljudmi. Kakor koli že, tekmovali smo v igrah Super Smash Bros. Ultimate, Ultra Street Fighter 2: The Final Challengers, Nidhogg 2 in DragonBall FighterZ. Obiskanost na žalost ni bila številčna.

Te lahko za konec prosimo še za razlago besede »spajkanje« za tiste, ki niso/nismo tako vešči na tem področju?:)

Bom objavil kar tukaj eno kratko predstavitev tega spajkanja. Beseda mi sicer ni všečna, ampak tako pač je. Objavljeno je bilo na slovenski wikipediji: "Spajkanje ali lotanje je postopek, pri katerem s staljeno kovino povežemo različne kose kovin. Torej je to primerna tehnika za ljudi, ki želijo zabavno elektroniko povezati sami (spajkanje lahko uporabimo tudi pri popravljanju kolesa, vodovoda in drugega).
S staljeno kovino je mogoče med seboj povezati različne kose in vrste kovin, na primer 
baker in svinec ali medenino in aluminij. Pomembno je, da je tališče povezovalnega materiala nižje od tališča materiala, ki ga želimo povezati. Za spajkanje potrebujemo spajke (kovino za spajkanje) in toplotni vir (spajkalnik ali gorilnik). Toplotni vir uporabimo za segrevanje materiala, ki ga želimo spajkati, tako da se na njem spajke stalijo. Tretja komponenta je plastifikator, ki ga nanesemo pred spajkanjem. To sredstvo med spajkanjem zaščiti očiščeno kovino pred umazanijo in pospešuje iztekanje spajke."

Bistvo je povezovanje s staljeno kovino različne kose kovin. Tovrstno znanje je nujno za popravljanje matičnih plošč, tiskanih vezij in napajalnikov znotraj elektronske naprave. Vir: Wikipedia - https://sl.wikipedia.org/wiki/Spajkanje

 

Foto arhiv: Rok Pirih

IMG 0187

IMG 0270

IMG 0286 1

IMG 0393

IMG 0399

IMG 0436

IMG 0442

IMG 9703

 

#Zmanjšaj! #reuse #lifestyle

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2