MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Ekipa Alps2030 je zavihala rokave

sreda, 23 december 2020 15:58

V Mladinskem centru Idrija se je v mesecu oktobra izoblikovala ekipa, ki sodeluje na projektu Alps2030!

Kaj je njen namen? Da se osredotoči na cilje trajnostnega razvoja in z akcijam v lokalni skupnosti pripomore k boljši prihodnosti vseh nas!

Ekipa se je do sedaj spoznavala z različnimi cilji trajnostnega življenja, nabirala ideje, raziskovala, kaj že obstaja, kaj manjka, kje vidijo potrebo, kaj jih zanima. V začetku decembra so imeli_e člani_ce spletno mednarodno srečanje z ostalimi udeleženci_kami v tem projektu, ki prihajajo iz različnih držav EU.

Kakšni so zaključki ekipe? Osredotočiti se želijo na dva glavna cilja trajnostnega razvoja: odgovorna poraba in proizvodnja ter odprava revščine.

Ekipa se redno dobiva na zoomu in razvija ter načrtuje svojo idejo. Ena izmed njih je t.i. knjižnica reči, za katero pa potrebujejo tvojo pomoč!

V naslednjih tednih bodo člani_ce ekipe na Instagram storyjih objavljali_e vprašanja, ki se tičejo nastajajoče knjižnice v MC Idrija in bodo zelo veseli_e vseh vaših odgovorov, s pomočjo katerih bodo idejo lahko uresničili_e! Prav tako pa vabljeni, da nam zaupate prek maila (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali zs sporočila na FB in Instagramu), katero stvar bi vi potrebovali oziroma bi želeli, da bi obstajala možnost njene izposoje.

 

Kakšen je koncept knjižnice reči?

Takoimenovana knjižnica reči deluje po principu knjižnice, ki ima svoje vrste članarino (to je odvisno od dogovora, ali je to predmet/oprema ali pa v obliki kavcije). V knjižnici reči lahko najdemo raznovrstne predmete, ki jih doma ne uporabljamo vsakodnevno in bi bil nakup nesmiseln, odvečen ali pa previsok strošek za naše potrebe oziroma zmožnosti. Nekaj primerov: piknik mize, sušilec sadja, drsalke, vrtalni stroj, pištola za vroče lepljenje, viseča mreža, napihljiva blazina, ipd. 

Knjižnica reči na kratko:

- Naslavlja problematiko revščine, vse večjega potrošnitva, kopičenje odpadkov, neodgovorne porabe in proizvodnje ...

- Ponuja dostop do stvari/opreme, ki si jih morda kdo ne more privoščiti.

- Omogoča souporabo v lokalni skupnosti.

- Omogoča prihranek za stvari, ki jih potrebujemo le nekajkrat letno ali pa celo samo enkrat v letu.

- Prihrani nam težavo s skladiščenje stvari doma. 

- Zmanjšujemo odpadke.

- Krepi lokalno skupnost z medsebojno pomočjo in zaupanjem. 

- ...

 

Sledite nam in ostanite na tekočem z načrtovanjem naše nove knjižnice!

Hvala že v naprej! Lepe praznike vam želi ekipa Alps2030, naj bodo vaši prazniki trajnostni in obdani z vso ljubeznijo! #Alps2030
Predstavitveni plakat osnutka ideje na mednarodnem srečanju, december 2020:

Predstavitev kick off meeting DEC 2020 page 0001

 

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2