MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Po Idrijskem potuje MiCI

sreda, 14 oktober 2020 11:04

S pričetkom letošnjega šolskega leta je na Idrijskem začel delovati mobilni mladinski center, ki so ga podpornice in podporniki Mladinskega centra Idrija (MCI) nedavno krstili kot MiCI. Pilotni projekt uličnega mladinskega dela, ki ne dosega mladih le v mestu, pač pa tudi v okoliških krajih in na podeželju, v Sloveniji trenutno izvaja le še Mladinski center Krško.

IMG_20200915_165124 – kopija.jpg

Čeprav obdobje, v katerem je MC MOBIL (kot smo kombi za mladinsko delo na MCI sprva poimenovali) začel nabirati prve kilometre, nikakor ni idealno za vzpostavljanje novega programa, ekipe to ni ustavilo. Projekt uličnega dela, finančno podprt iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in v okviru nacionalnega Programa razvoja podeželja 2014-2020, se nam je zdelo v času globalne pandemije še toliko pomembneje izpeljati, saj mladi tudi toliko bolj potrebujejo dodatno podporno okolje izven šolskega in družinskega okolja. Partnerji v projektu so še: Občina Idrija, Društvo za mladinski razvoj Idrija 2020 in kooperativa Drowa z.o.o.

MiCI se ustavlja tam, kjer se na prostem zbirajo mladi, v svojem prtljažniku pa vedno shranjuje opremo za različne mladinske aktivnosti, kot so skakalne rampe za kolesa in skiroje, gimnastični poligon, kegljanje in druge skupinske družabne igre. Poleg opreme pa si ekipa lokalnih in mednarodnih mladinskih delavk ter delavcev želi doprinašati tudi z vsebinskimi aktivnostmi, kot so izobraževalne in kreativne delavnice.

Tvoje potujoče socialno omrežje

Mladi za mlade, kot na kratko opiše mladinsko delo, želimo preko sodelovanja na aktivnostih skupaj z udeleženci, uresničiti njihove ideje, raziskovati možnosti njihovih potencialov in vzpostaviti povezano skupnost. Z uličnim mladinskim delom pa želimo postati še dodatna opora mladim, v katero so vključeni tudi posamezniki iz ranljivih skupin. Nagovarjamo osnovnošolce, srednješolce in mlade odrasle, zlasti tiste med 14. in 29. letom.

Ulica prevzema pomemben del vzgojne funkcije, ki tradicionalno pripada družini in šoli, obenem pa predstavlja ožilje socialnosti. Zato ulično delo poleg grajenja odnosov predstavlja tudi preventivo za (duševno) zdravje in prostor za širjenje informiranosti glede problematik, ki zadevajo še odraščajočo populacijo. Naglo naraščanje prostorov v Sloveniji in EU, kjer se izvaja mladinsko delo v zadnjem desetletju, zato ni naključje. Naraščajo tudi zato, da mlade privabijo stran od monitorjev.

Delo mladih v korist vseh mladih

Področje mladinskega dela na evropski ravni je zelo razvejano. Mladinsko delo ima v družbi pomembno vlogo, saj deluje preventivno, mladim omogoča pridobivanje kompetenc za aktivno participacijo v družbi ter njihov osebni in socialni razvoj. Mladinske delavke in delavci pa s tem pridobivajo tudi dodatna znanja, kot so razvijanje in implementacija projektov, raziskovalno delo, vodenje in medosebni odnosi. Kontaktiraj nas, če te to delo pritegne.

Začetne izkušnje v Idriji sta nekoliko okrnila korona virus in deževje, saj večine aktivnosti zaradi preventive v tem času ne izvajamo, vendar so nam prvi odzivi mladih, ki se zadržujejo v parku Mejca, dali poguma, da nadaljujemo, kolikor lahko.

Veliko težje pa žal dosegamo mlade iz krajev, kot so Vojsko, Ledine, Kanomlja, Črni vrh. Zato organizacije in društva, ki delujejo v okoliških krajih znotraj občine Idrija, vabimo, da nas kontaktirajo, kadar bi želeli, da ulične mladinske aktivnosti povežemo z dogajanjem v njihovem okolju. MiCI, potujoče socialno omrežje in ekipa smo pripravljeni na veliko novih kilometrov.

Mladi, dovolite nam, da se vam predstavimo in dovolite nam, da vam prisluhnemo. Vašim idejam, ki vam jih bomo pomagali poizkusiti izpeljati. Vašim željam, kako želite preživeti čas na javnih površinah vaše okolice. Ali pa vašim težavam, ki jih premagujete. V tem zapletenem svetu niste sami, imate tudi našo družbo.

Naš elektronski naslov je Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 logo

Aktivnost sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020. Za vsebino je odgovorna Zveza društev Mladinski center Idrija. Organ upravljanja določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Avtorica teksta: Tjaša Kosar

Avtor fotografij: Marlon Azevedo

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2