MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Living in Idrija by Sabina

torek, 18 avgust 2020 14:12

Ko me je Helena prosila, da zapišem kratek zapis o življenju v Idriji, moram priznati, da sem se težko spravila k pisanju. Življenje v Idriji se mi ni zdelo nič posebnega.

Za ta zapis sem si vzela nekaj časa za razmislek in poskušala ozavestiti svoje občutke o svojem kraju. V zadnjih desetih letih sem veliko potovala, v študentskih letih sem kratek čas živela v Mariboru in 4 leta v Ljubljani. Vsak kraj je bil po svoje zanimiv in lep. Nikjer pa se nisem počutila doma, nisem začutila te topline in občutka svobode kot doma v Idriji, kjer se lahko brezskrbno sprehajam, tečem, diham svež zrak in vedno srečam nasmejanega znanca. Vsako leto se z veseljem in radovednostjo odpravim pogledat, kako živijo v drugih deželah, še rajši pa se vrnem v svojo sredino ljudi, ki jih imam najraje.

Vem, da bom v Idriji oz. okolici tudi ostala. Ko se ozrem nazaj, šele sedaj ozavestim, da sem tu pridobila res kvalitetno osnovnošolsko in srednješolsko izobrazbo, ki mi je omogočila, da sem uspešno dokončala študij. Mlad posameznik ima tu veliko možnosti za razvijanje svojih talentov na različnih področjih. To dokazuje tudi to, da je v našem malem mestu veliko uspešnih posameznikov tako na športnem in rekreativnem kot tudi na kulturnem in umetniškem področju. Navdušuje me, da so mladi v Idriji tako ustvarjalni in motivirani za inovacije in izboljšave. Imamo veliko društev, skupin, posameznikov, podjetnikov, ki širijo naše dobro ime v svet. Predvsem pa iz lastnih izkušenj vem, da je pri nas veliko srčnih, toplih in zavzetih ljudi, ki skrbijo, da tudi najbolj ranljivi med nami prejmejo toplo besedo in pomoč, če jo potrebujejo in jo želijo sprejeti (Center za socialno delo, Rdeči križ, PB Idrija, ZD Idrija, Center za krepitev zdravja, DU Idrija, Gasilsko društvo Idrija, Sopotnik ...). To ni samoumevno in tega bi se morali bolj zavedati in skrbeti, da bomo te kvalitetne programe pomoči ohranjali in nadgrajevali, saj smo kot družba močni toliko, kolikor je močan naš najšibkejši člen. Idrijčani smo že večkrat dokazali, da znamo in zmoremo stopiti skupaj tudi v težkih in kriznih situacijah. To nam daje občutek varnosti, ki je temelj za razvoj in doseganje ciljev.

Tu bi izpostavila, da bi se po mojem mnenju morali okrepiti tudi na področju duševnega zdravja otrok in mladostnikov ter mladih odraslih. Čakalne dobe za pomoč so predolge, programov za učinkovito pomoč pa je na področju celotne Slovenije premalo.

Menim, da je kvaliteta življenja pri nas kljub temu visoka in upam, da se ta trend nadaljuje tudi v prihodnje. Predvsem pa sem ugotovila, da se je dobro kdaj pa kdaj ustaviti in poskušati pogledati na situacijo z distance. Na ta način lahko spoznamo veliko stvari, ki so pozitivne in niso povsem samoumevne. (Pre)pogosto se ujamemo v jamranje, da je tu pri nas dolgčas, da se nič ne dogaja, ne vidimo pa lepote in pozitivnih stvari, zaradi katerih je naše življenje tu pravzaprav zelo dobro.

Foto: Luka Carl

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2