MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

MC Idrija v virtualnem svetu

ponedeljek, 11 maj 2020 13:04

Le redko kdo je pričakoval, da se bodo stvari tako hitro obrnile. Mladinski center je prostor za druženje, razvijanje idej, povezovanje, ustvarjanje … in čez noč je postal virtualen.

Na začetku je bilo, kot pri vsaki stvari, ki prinaša polno sprememb in nejasnosti v tej novi realnosti, polno vprašanj, dilem, razmišljanj. A vseeno take situacije privedejo do ustvarjalnosti, novih idej, odkritij, prav pri vsakem posameznikuIn voilaVeselje smo našli prav v preprostih stvareh, kot so sprehodi v naravi in odkrivanju novih poti, ki te privedejo do še lepših razgledov, prebrani »bukvi«,ki smo jo že kar nekaj časa žulili, v preživetem prostem času s svojimi domačimi, preizkušanju novih kulinaričnih receptov, v novem trendu peke kruha z drožmi, preurejanju domače pisarnev urejanju domačega vrtička, montiranju video posnetkov s preteklih počitnic in končno pospravljenem telefonu z odstranitvijo vse nepotrebne navlake.

Kaj pa smo ugotovili kot ekipa mladinskega centra?

Najprej to, da ljudje znamo stopiti skupaj, ko je to potrebno. V času krize smo Idr’ci vedno znali stopiti skupaj, saj je to v naših knapovskih genih. Zaradi vse večje potrebe po maskah smo skupaj z občino Idrija in ICRO pozvali javnost, da s skupnim znanjem sešijemo pralne maske za naše sosede, prijatelje in kolege. Nad odzivom prostovoljk smo bili zelo pozitivno presenečeni, saj je na koncu akcije bilo sešitih kar 1050 mask, ki se jih je razdelilo občanom in občankam prek Civilne zaščite.

Z razglasitvijo epidemije smo začeli tudi z zbiranjem pozitivnih zgodbzgodbe o pomoči, prijaznosti, solidarnosti in koristnem preživljanju prostega časa. Prejeli smokar nekaj edinstvenih zgodb, ki odražajo pozitivno energijo, za katero verjamemo, da jo je potrebno širiti.In to ne le v težkih časih, zato upamo, da bomo odnesli izkušnje tega obdobja s seboj, tudi ko bo vse to za nami. Pozitivne zgodbe smo objavljali na naših socialnih omrežji, tiskano zbirko pa so razdelili tudi v Domu upokojencev Idrija, od koder so nam tudi stanovalci posredovali nekaj svojihzapisov. Med pozitivno zgodbo pa lahko štejemo tudi odziv prostovoljcev na iskanje mentorjev_ic za učence in učenke oziroma dijake in dijakinje, ki bi potrebovali dodatno učno pomoč.

Ugotovili smo, da sestanki prek videoklicev sploh niso tako slabi, saj je stvar hitreje dogovorjena, kot pisanje mailov vsepovprek. Glede na to, da delamo z mladimi, ki so aktivni na različnih področjih in v večini tudi razpeti med domačim krajem in krajem, kjer študirajo, je pri sodelovanju največji izziv, kako se dobiti vsskupaj. Video sestanki pa nam omogočajo, da se ne glede na kilometre, vremenske razmere, razpoložljivost javnega prometa, popoldanska predavanja itd. uspemo srečati. Tako je naš program »zalaufau« tudi prek spleta.Tedensko se prek spleta dobivamo s skupino mladih in snujemo program za predvideno mednarodno poletno izmenjavo, ki bo potekala prav tu v IdrijiIzmenjava se imenuje No planet B, saj se bodo udeleženci soočali z izzivi in aktivnostmi na tematiko okoljevarstva. Vzporednonastaja tudi prva ubrana igra mladih za mlade v Idriji, ki jo načrtuje ekipa, ki se spoznava z idrijsko stanovanjsko dediščino. Ohranili pa smo svoj stalni program, tako prek video povezav špilamo kitaro, se učimo špansko, poslušamo predavanja in izvajamo jogo v udobju svojega doma.

Našo ekipo že kar nekaj časa dopolnjuje tudi pripravnica Daniela s Kanarskih otokov. Vsako sredo zvečer pripravi on-line jezikovno kavarno.Udeleženci_ke kavarne skozi zabavne skupinske jezikovne igre vadijo angleško in se učijo špansko. Medtem pa se spoznavajo, zabavajo in pogovarjajo o različnih temah. Vsak četrtek zvečer pa lahko na našem FB profilu zasledite tudi idejo za kvalitetno preživljanje prostega časa s svojimi prijatelji_cami, ki jih Daniela pripravlja za vas. Si že preizkusil_a on-line kviz, ki ga lahko sestaviš o sebi in v njem izzivaš svoje prijatelje?

Vse spremembe v nas prebudijo določene občutke in odzive, saj smo pristali v situacijah, na katere nismo navajeni. Potrebno se je zavedati, da je vsak občutek popolnoma naraven, saj se vsak od nas s stvarmi sooča na svoj način. Kot ena od aktivnosti, ki lahko pomaga pri vsakodnevni sprostitvi je tudi gozdna terapija. Ta se običajnoizvaja v skupinah nekje v naravi, tokrat pa smo bili povezani virtualno. Gozdna terapija nam omogoča, da se malce umirimo, sprostimo in se povežemo z naravo, s katero se je verjetno prav vsak pobližje spoznal v preteklih tednih in ima sama po sebi pomirjajoč učinek na človeka.

Niso se pa na splet preusmerile le delavnice in predavanja ampak smo na virtualen oder priklicali tudi glasbenike in glasbenice, ki so nam popestrili letošnje kresovanje kar doma na kavču. Iskrena hvala prav vsem, ki ste sodelovali pri tem projektu!

Hvala vsem tistim, ki ste pripravili, sodelovali ali se udeležili v pripravljenih akcijah, saj tako tudi sami omogočate pestro dogajanjein tako tudi naši ekipi vlivate voljo in energijo za vedno nove izzive! Se vidimo kmalu – virtualno ali v živo!

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2