MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Zbirka pozitivnih zgodb v času epidemije

četrtek, 09 april 2020 14:13

POZITIVNA ZGODBA 1

Usedi se pred krožnik in poskusi.
Kaj si skuhal, se ujemajo okusi?

Končno je časa dovolj: eksperimentiraj, zmoti se, naredi po svoje ...
Ni važno, a je hrenovka ali pa torta iz kvinoje.

Je doma vroč šporget, zdravje in skret papir?
Morda pa je to to, čemur pravimo mir.

poz 1

POZITIVNA ZGODBA 2

Prostovoljci v času epidemije: V štabu civilne zaščite je te dni živahno – seznam prostovoljcev, ki so pripravljeni podariti svoj čas za pomoč sokrajanom, je prava paša za oči. Na njem trenutno preberemo imena 42 pridnih parov rok, ki jih po potrebi vključimo. Prostovoljci prihajajo iz različnih društev – vključeni so taborniki iz Idrije in Spodnje Idrije, člani Planinskega društva, študenti Kluba idrijskih študentov, območno združenje Rdečega križa Slovenije, člani društva Idrija 2020, zaposleni v Mladinskem centru Idrija in lepo število posameznikov, ki so ponudili pomoč. V preteklih dveh tednih smo občanom razvažali pakete osnovnih življenjskih potrebščin, prste smo imeli vmes pri postavitvi štabnih šotorov za idrijskim zdravstvenim domom in drugih manjših opravilih. Tako da: »Stay at home, we got you!«

poz2

POZITIVNA ZGODBA 3

Solidarnost lokalnih prebivalcev in prebivalk!

V času krize smo Idr'ci vedno znali stopiti skupaj, saj je to v naših knapovskih genih. Zakaj ne bi v trenutni krizi uporabili vsestranskega znanja svojih non, ki so poleg klekljanja čipk poskrbele tudi za to, da so bile hlače in nogavice vedno zašite?

✂️S skupnim znanjem sešijmo pralne maske za svoje sosede, prijatelje in kolege!

poz3 

POZITIVNA ZGODBA 4

Jest imam med ta karantena se mejn cajta kt panavad! Zej še celo žlikrafe uhtim nardit – pačas mpa iz abčutkam. Neč jih ni astal, dristau ni nben, tk de zglida so ratal. Na nove kulinarične podvige! :)
Vesna.

  poz4                 

POZITIVNA ZGODBA 5

V času karantene grem kar-DA-antene. Dolgi sprehodi na soncu po okoliških hribih, muziciranje, risanje. Delam tisto, kar me najbolj veseli. V tem času se lahko posvetim sebi, razčistim svoje misli in preverim, kaj lahko spremenim, da bo boljše. :)

poz5

POZITIVNA ZGODBA 6

Odkar se s starši mojega fanta ne obiskujemo več na domu, nas presenečenja v obliki sladkih ali slanih domačih dobrot – za katere imamo vsi več časa – pričakajo kar na kljuki ali polici pred vrati. Vsi se zabavamo ob tem.:)

poz6

POZITIVNA ZGODBA 7: ZBIRATELJSTVO

V Domu upokojencev Idrija, enoti Marof sem skoraj eno leto. Prej sem živel v drugem zavodu. Že kot mlad fant sem zelo rad zbiral različne predmete. Začelo se je z vojaško opremo in knjigami – preko 300 sem jih imel. Tudi v domu moja zbirateljska žilica ni nič manjša. Sedaj zbiram kipe Bude, knjige, kovance, medalje in značke. Vedno, ko se mi je ponudila priložnost, da dobim nov eksponat, sem jo z veseljem izkoristil. Zbrane stvari sem hranil v omari. Sedaj, ko smo zaradi karantene »prisiljeni« ostati doma, sem imel čas, da sem svoje zbirke uredil. Kovance sem zložil v namenski album, knjige pa sem zložil lepo po velikosti. Samo od Tita imam 7 knjig in en njegov portret. Poleg slike imam po novem uokvirjene vojaške značke in medalje. Posebno mesto na nočni omarici pa sta dobila kip indijske Bude in indijskega slončka. Nad vsemi zbirkami imam sliko moje rodne domačije, kjer se je moje zbirateljstvo pravzaprav začelo.

Zapisal: Robert Kobal

 zbira

POZITIVNA ZGODBA 8: PESEM

Včasih sem imel svoj vikend v kampu v Banjolah. Tam smo si ob večerih čas krajšali tudi s pesmijo. Ena takih je tudi moja priredba pesmi Janez, kranjski Janez, ki gre nekako takole:

Janez, kranjski Janez,
Janez, kranjski Janez,
Janez, kranjski Janez,
kam odhajaš danes?

Grem na morje v Istro,
grem na morje v Istro,
grem na morje v Istro,
kjer je morje bistro.

Janez, kranjski Janez,
Janez, kranjski Janez,
Janez, kranjski Janez,
kaj počel boš danes?

Grem lovit na morje,
grem lovit na morje,
grem lovit na morje
gledal širno bom obzorje.

Janez, kranjski Janez,
Janez, kranjski Janez,
Janez, kranjski Janez,
kaj zvečer boš danes?

Jedel, vriskal, pel,
jedel, vriskal, pel,
jedel, vriskal, pel,
da narod bo vesel.

Tudi sedaj, ko smo v domu, ko se držimo vsi bolj zase, mi optimizem vrača prav ta pesem, ki si jo največkrat zapojem kar tako v mislih.

Zapisal: Jože Medved

 

POZITIVNA MISEL

Utrinek s sprehoda: ostanimo optimisti, kot ta cvet lapuha.

lapuh

Avtorica fotografije: Klavdija Prezelj, delovna terapevtka v enoti Marof (DU Idrija)

_____________________________

Bi tudi vi želeli z nami deliti kakšno pozitivno zgodbo? Svoje besedilo in fotografijo lahko posredujete na naš elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ALI pa nam pišete v zasebno sporočilo na našem FB profilu: https://www.facebook.com/MladinskiCenterIdrija/

OBVESTILO: vse zapise bomo objavili na svoji spletni strani in socialnem omrežju Facebook. Če želite ostati anonimni, jih lahko objavimo tudi brez imena in priimka.

#delipozitivo #kvalitetnopreživljajprostičas #ostanidoma

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2