MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Prvi kolesarski park v Idriji že dobiva podobo

ponedeljek, 06 april 2020 14:33

Prvi kolesarski park v Idriji že dobiva podobo

Menda je pomlad idealna za čiščenje – telesa in duha, podstrešij, vrtov ... V času epidemije, ki je ohromila večino sveta, nam prav dosti drugega tudi ne preostane. Ker sta varnost in zdravje na prvem mestu, člani Društva ZAKONcTEDNA v teh dneh ekstremne in skupne športne aktivnosti dajejo na stran. Obilje prostega časa pa kljub temu izkoristijo na zraku, na Faletovšah nad idrijsko Zaspano grapo. Tam že od januarja urejajo kolesarski poligon oziroma park za urjenje gorsko kolesarskih veščin.

»Gibanje naj bo v tem času namenjeno vzdrževanju kondicije in sprostitvi, ne pa preseganju lastnih meja ali treniranju za rezultate. Športu se lahko posvetimo na nekoliko drugačen način: poservisiramo lahko naša kolesa, pripravimo smuči za prihodnje leto, več časa lahko namenimo meditaciji in pripravi zdravih obrokov, skratka stvarem, ki jih med letom radi zanemarimo. Razmere nam zaenkrat še dopuščajo gibanje v naravi, a pri tem moramo upoštevati zakone, predpise in seveda zdravo pamet. Kolesarji in pohodniki imamo zdaj tudi priložnost, da uredimo naše stezice in terene. A le, če smo spretni in izkušeni z motorno žago in podobnim orodjem.« - Miha Tratnik Bajc, predsednik Društva

V bajk parku na Faletovšah že stojijo prvi objekti

Kolesarski park na Faletovšah jim je na uporabo odstopil Kolektor Koling, s prostovoljci in ekipo podjetja Kaskader pa so minuli teden že začeli urejati prve objekte. Z dodatno podporo Mladinskega centra Idrija, ki mu je preko programa Evropska solidarnostna enota namenil še nekaj finančnih sredstev, bodo lahko celostno uredili območje in uresničili dolgoletne želje po ureditvi tovrstne kolesarske infrastrukture v mestu.

Urejanje parka so morali precej prilagoditi trenutnim razmeram in ga organizirati v manjših skupinah, ki na terenu delajo individualno. Ker je narava dela samotarska, pa jim to na nek način prija, pravijo v društvu. Zunanjemu opazovalcu bi se morda zdelo, da le premetavajo zemljo s kupa na kup, a dela in izzivov je veliko, še dodajajo. Ekipa Kaskaderja se je brez težav spopadla tudi z zahtevnejšimi nalogami in upravičila svoje geslo »Kjer se drugi ustavijo, mi začnemo,« pohvala pa gre tudi vsem prostovoljcem, ki so po svojih močeh in zmožnostih pomagali, da je poligon že v dobrem tednu dni dobil svojo prvo obliko.

»Dela so potekala cele dneve, od jutra pa do večernih ur. Kljub temu, da smo območje urejali z bagerjem, je bilo potrebno marsikaj postoriti na roke. Zgrajeni sta bili dve liniji, zahtevna in lažja, ki bosta namenjeni bolj in manj izkušenim gorskim kolesarjem.« - Blaž Pavšič, član Društva in ekipe Kaskader

Bodite del naše zgodbe

Park zdaj čaka na ročno obdelavo, ki jo bodo lahko izvajali po sprostitvi ukrepov, povezanih z epidemijo. Medtem pa želijo obnoviti ruševine nekdanje kmetije v funkcionalen prostor za druženje in oddih ter shranjevanje orodja za vzdrževanje parka. Še zlasti prav jim bo prišla podpora izvajalcev in obrtnikov pri urejanju objekta za druženje obiskovalcev ter hrambo orodja (zidanje, vgradnja oken, vrat, strešna kritina, zbiralnik za vodo, orodje za delo – lopate, rovnice …). Način dela je trenutno prilagojen epidemiji, zato vse, ki bi radi pomagali, pozivajo, da jih o tem predhodno obvestite na telefon 031 585 316 (Miha).

***

Urejanje parka je sofinancirano s strani Evropske unije preko programa Evropska solidarnostna enota v sklopu solidarnostnega projekta Naj se vrti. S tem projektom želimo mladi v Društvu ZAKONcTEDNA in Mladinskem centru Idrija zainteresirani javnosti ponuditi kakovostne športne vsebine, ki bodo popestrile lokalno dogajanje. S tem naslavljamo lokalno problematiko pomanjkanja dogodkov v kraju in neizkoriščenost športno-turističnih kapacitet v občini.

#EUSolidarityCorps #ESE #movit

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2