MCI: T: +386 51 231 049  |  E: info@mcidrija.si    HOSTEL: T: +386 40 808 022  |  E: hostel@mcidrija.si

Mladi starci - otvoritev razstave in okrogla miza

četrtek, 10 oktober 2019 18:00

Človeška populacija se gledano globalno zelo hitro stara. Po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije naj bi se do leta 2050 populacija oseb starih nad 60 let skoraj podvojila, iz 12 na 22 %. Poleg tega pa naj bi 15 % odraslih starejših od 60 let živelo z duševno boleznijo. Kakšen bo torej naš svet čez 30, čez 50 let? Smo na takšen svet pripravljeni?

Mladi Starci je projekt za ozaveščanje in izobraževanje laične in strokovne javnosti o staranju, prostoru in psihosocialnih dejavnikih, ki oboje povezujejo. Arhitektura predstavlja tudi socialni in zdravstveni kontekst staranja. Če želimo pametno načrtovati prihodnost bivanja, je ključno, da začnejo arhitekti in prostorski načrtovalci razmišljati o uporabniku, ki šele nastaja - o starejši osebi, ki je digitalno pismena in aktivna na različnih nivojih, morda gibalno, morda duševno ovirana, z vse manjšo socialno mrežo in prekarnim statusom. V ta namen bomo v projektu Mladi Starci sodobno arhitekturo povezali s psihologijo."

Vabimo vas na otvoritev razstave Mladi starci ob dnevu duševnega zdravja, 10.10., ob 18.00, v prostore bivšega Vitaminčka (Prelovčeva 3).

Razstava bo na ogled na voljo do konca meseca oktobra.

---

Ministrstvo za okolje in prostor je oktober razglasilo za mesec prostora. Letos se bo prvič odvil tudi v Idriji.

Mesec prostora Idrija 19 soustvarjajo:
Ministrstvo za okolje in prostor,
Humanitarno društvo Streha za vse,
Zveza društev Mladinski center Idrija,
Društvo za mladinski razvoj Idrija 2020.

Dogodke podpirajo tudi: Občina Idrija, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija

PRP LEADER EU SLO barvni 1 2